Dwars door Noorwegen

Dwars door Noorwegen

Deze afwisselende reis door het mooie Koninkrijk Noorwegen begint bij de Oslofjord en eindigt in de prachtige Hanzestad Bergen. Daartussenin valt er voor de reiziger een hoop te ontdekken.

De tocht over de Oslofjord voert u langs interessante steden. Het hoogtepunt is hier natuurlijk een bezoek aan de hoofdstad Oslo. Als u het Mjøsameer en het Olympische dorp Lillehammer hebt gepasseerd, reist u door naar de mooie dalen Gudbrandsdal en Ottadal in het hooggebergte Jotunheimen. Later steekt u de grote Sognefjord over en reist u door naar Bergen.

De Fjord Line-ferry legt aan in het kustplaatsje Langesund en vanaf hier begint uw mooie rondreis door Noorwegen. Tijdens de reis langs de 140 km lange westoever van de Oslofjord komt u door allerlei leuke plaatsen die zeker een bezoek waard zijn. In sommige van deze steden en dorpen vindt u standplaatsen voor campers.

Tussen Larvik en Oslo

Larvik is een leuk stadje. Er is een camperplaats bij het scheepvaartmuseum, er zijn mogelijkheden om te zwemmen en er is een prachtige boulevard.

Doe vooral ook Tønsberg aan, de oudste stad van Noorwegen. Ga naar het fort op de heuvel met ruïne en uitzichttoren, maar ook het provinciale museum met vikingschepen, de mooie boulevard langs de haven en het leuke centrum van de stad zijn zeer de moeite waard.

Een echte ‘must’ is overigens een bezoekje aan het eiland Tjøme. Aan de zuidkant bevindt zich namelijk het ‘einde van de wereld’ (Verdens Ende). Deze landtong met kleine onbewoonde eilandjes en rotsachtige kust is onderdeel van het nationale park Færder. Hier kunt u heerlijk zwemmen en even lekker tot rust komen. En als u naar het oosten kijkt ziet u de vuurtoren Færdens Fyr die al ruim 300 jaar oud is.

Åsgårdstrand is de volgende stop op de route. Hier vindt u de mooiste authentieke witte houten huizen. De beroemde Noorse kunstenaar Edward Munch woonde ook in Åsgårdstrand. U kunt zijn huis bezoeken en daarna in het mooie ‘Munchs Café’ even nagenieten. Als u verder rijdt over de E18, komt u aan in de Noorse hoofdstad Oslo. In en rondom de stad vindt u diverse campings en een camperplaats.

Tønsberg – Uitzichttoren met ruïne

Tijd vrijmaken voor Oslo

De metropool Oslo heeft zoveel te bieden dat u eigenlijk twee dagen nodig heeft om alles te bekijken. Het culturele aanbod is al aanzienlijk. Er zijn vele interessante musea als het Vikingschip-museum, het openluchtmuseum ‘Norsk Folkemuseum’ of het Edward Munch-museum, die u eigenlijk allemaal moet hebben gezien.

Kunst vind u ook volop in het Frognerpark, waar allerlei sculpturen van de beeldhouwer Gustav Vigeland een plek hebben gekregen. In het centrum van Oslo staan imposante gebouwen zoals hebt koninklijk paleis, de universiteit, het parlementsgebouw Storting, de vesting Akershus en ook moderne architectuur in de vorm van het havengebied Aker Brygge met het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst. Een ander stukje prachtige architectuur is de nieuwe opera, waarvan het dak is opengesteld voor publiek.

Als u nog wat meer beweging wilt, maak dan een wandeling of een fietstocht (9,5 km) langs de boulevard, of breng een bezoek aan de moderne skischans van Holmenkollen.

Oslo – Frognerpark met Vigeland sculpturen

Op naar Lillehammer

Nog vol van alle indrukken van Oslo rijdt u verder in noordelijke richting. Maak een stop in Eidsvoll en breng een bezoek aan Eidsvollbygningen, de plek waar de Noorse grondwet werd aangenomen in 1814.

Verder noordwaarts rijdt u langs Mjøsa, dat met een lengte van ongeveer 100 km het grootste meer van Noorwegen is. Sinds 1852 vaart daar het historische stoomschip ‘Skibladner’.

In Hamar brengt schaatshal het Vikingschip weer herinneringen boven aan de Olympische Winterspelen van 1994 en een bezoek aan de olympische stad Lillehammer even verderop mag evenmin ontbreken. Natuurlijk is er ook een museum over de Olympische Spelen. Verder vindt u in Lillehammer nog een kunstmuseum en twee skischansen die een fantastisch uitzicht over de omgeving bieden.

Mjøsasee – Grootste meer van Noorwegen

Door het Grudbrandsdal en Ottadal

Vanaf Lillehammer rijdt u door het 200 kilometer lange Gudbrandsdal, dat vol oude boerderijen staat en veel tradities kent. Voor gezinnen is een uitstapje naar het Hunderfossen-attractiepark of de staafkerk in Ringebu zeker de moeite waard. Als alternatief voor een rit door het dal kunt u ’s zomers ook de Peer Gynt-weg (tolweg) door de bergen nemen.

In het plaatsje Otta buigt de route af in westelijke richting naar het Ottadal. Vergeet niet de typisch Noorse staafkerk in Vågåmo te bezichtigen. Overnachten doet u vervolgens in het plaatsje Lom. Naast de twee campings vindt u hier ook een bergmuseum en wederom een statige staafkerk. Vanaf Lom verlaat u het Ottadal, waar het overigens zelden regent, en rijdt u verder over de ‘Sognefjellvegen’.

Ringebu – Staafkerk

Bovenop Jotunheimen

Verlaat de route even voor een uitstapje naar het hooggebergte Jotunheimen. Via een privéweg rijdt u naar het berghotel Raubergstulen. Hier bevindt zich ook een standplaats voor campers. Bij het hotel kunt u zich opgeven voor een wandeling met gids naar de berg Galdhøpiggen. Met zijn 2.469 meter is dit de hoogste berg in Scandinavië. De wandeling duurt ongeveer drie uur en is onmiskenbaar een indrukwekkende belevenis.

Via de Sognefjellvegen rijdt u naar de aanlegplaats in het dorpje Kaupanger, waar u ook nog een staafkerk en een klein scheepvaart- en visserijmuseum kunt bezoeken. Als u toch moet wachten op de veerpont, zijn deze zeker de moeite waard.

Hooggebergte Jotunheimen – Noorwegen

Over de Sogneford

De 2,5 uur durende overtocht over de grootste fjord van Noorwegen is bijna een minicruise. Eerst vaart u over de Sognefjord, die zich ruim 200 kilometer lang een weg baant door het westen van Noorwegen. Vervolgens vaart u door de Aurlandsfjord, een kleinere zijarm van de Sognefjord. Het hoogtepunt bevindt zich aan het einde, als u door de smalle Nærøyfjord vaart. In Gudvangen verlaat u het schip en rijdt u verder naar de Hanzestad Bergen. Tussendoor kunt u stoppen in het zomer- en wintersportoord Voss, met zijn imposante kerk.

Eindstation Bergen

Het beste wordt altijd tot het einde bewaard en daarom eindigt uw reis door Noorwegen in een van de mooiste steden van Scandinavië, de Hanzestad Bergen. De op één na grootste stad van Noorwegen valt zeker bij u in de smaak, ook als het regent. Bergen is namelijk een van de meest regenachtige steden in Europa. Als het regent kunt u een van de vele musea bezoeken en als het zonnetje schijnt, zijn de oude pakhuizen in de hanzewijk ‘Bryggen’ of de vismarkt op hun mooist.

Om te beginnen moet een ritje met de Fløibanen naar Fløyen op het programma staan. Deze berg torent ruim 320 meter boven de stad uit en het uitzicht op de omgeving is werkelijk schitterend. In de verte ziet u vaak enorme cruiseschepen en de schepen die de traditionele Hurtigrute langs de Noorse westkust varen. Over schepen gesproken: onze Fjord Line-ferry legt aan in Bergen en brengt u weer naar Hirtshals in Denemarken.

Vanaf onze moderne schepen heeft u een prachtig uitzicht op de vele mooie eilanden tussen Bergen en Stavanger: een prachtige afsluiting van uw afwisselende rondreis door Noorwegen.

Bergen – Hanzestad Bryggen

Informatie

Beste seizoen:
De beste periode is tussen half juni en half september.

Lengte van de rondreis:
De rondreis is ongeveer 800 kilometer lang.

Reisduur: 
Deze reis voert u dwars door Noorwegen. U heeft hier ongeveer twee weken voor nodig.

Campings
Langs de route van Langesund naar Bergen vindt u eigenlijk overal campings en camperplaatsen (onder andere Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Holmestrand, Oslo, Hamar, Raubergstulen, Bergen). Als u wilt inchecken bij een camping, heeft u de kampeerkaart ‘Camping Key Europe’ nodig.

Handige websites
www.fjordline.com
www.visitnorway.nl
www.camping.no
www.visitoslo.com
www.visitoestfold.com
www.visitvestfold.com
www.lillehammer.com
www.visitbergen.com