Reizen door Noorwegen

De beste manier om Noorwegen te verkennen is misschien wel met eigen vervoer. Je bepaalt je eigen tempo en je kunt onderweg genieten van de mooiste uitzichten. Hieronder meer informatie over reizen door Noorwegen:

Snelheidslimieten

De maximumsnelheid in Noorwegen is 80 kilometer per uur. Hiervan wordt afgeweken in de bebouwde kom, waar je maximaal 50 mag, mits anders aangegeven zoals in sommige woongebieden waar je zelfs maar 30 mag. Ook wijkt het af op snelwegen, hier mag je 110 kilometer per uur. Natuurlijk is de maximum snelheid niet altijd de meest veilige snelheid, en in sommige omstandigheden, zoals bij mist of gladde wegen, is het aan te raden je snelheid hierop aan te passen.

Auto’s die caravans trekken mogen nooit harder dan 80, ook als de plaatselijke limiet hoger is. Indien de caravan of aanhanger geen remmen heeft, dan is de maximum snelheid 60 kilometer per uur.

Brandenprofiel

Het hoeft niet koud te zijn om gladde wegen tegen te komen, en daarbij zijn oude, versleten banden een serieus gevaar ook op droge wegen. Om in Noorwegen te mogen rijden moet het profiel op je zomerbanden minimaal 1,6 millimeter diep zijn. Voor winterbanden is dit minimum 3 millimeter. Als er sneeuw of ijs wordt verwacht, zijn zware motorvoertuigen zoals vrachtwagens verplicht om passende sneeuwkettingen mee te nemen. Alle voertuigen moeten bovendien zijn voorzien van een reflecterend vest, een gevarendriehoek en dienen verzekerd te zijn.

Gedurende de winter zijn winterbanden, al dan niet voorzien van spijkers, verplicht. ‘All’-year banden zijn ook toegestaan. Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan van 1 november tot aan de eerste zondag na Pasen. In Nordland, Troms en Finnmark zijn spijkerbanden toegestaan in de periode van 15 oktober tot 1 mei. Spijkerbanden zijn ook toegestaan buiten deze periodes indien het weer en de conditie van het wegoppervlak daartoe aanleiding geven.

Bij gebruik van spijkerbanden onder een auto met een gewicht van maximaal 3.5 ton, dienen alle vier de wielen hiemee uitgerust te worden. Voertuigen met een toegestaan gewicht van 3.5 ton of meer zijn verplicht gebruik te maken van sneeuwkettingen wanneer sneeuw en/of ijsvorming wordt verwacht. Alle wielen dienen van sneeuwkettingen te worden voorzien.

Sneeuwkettingen kunnen tegen een redelijke prijs worden gekocht of gehuurd worden. In Trondheim en Oslo moet je een toeslag betalen van circa NOK 30 wanneer je met spijkerbanden door het stadscentrum rijdt. Deze regel geldt ter beperking van de extra verontreiniging welke spijkerbanden veroorzaken.

Tolwegen

In Noorwegen zijn veel tolstations, en de overgrote meerderheid zijn automatisch. Alle automobilisten, ongeacht nationaliteit, moeten betalen op de Noorse tolwegen. Lees meer over het aanmelden van uw voertuig en de betalingen hier.

Tankstations

Vanwege het milieu zijn brandstofprijzen relatief hoog. Tankstations welke autogas verkopen, mogen zelf de prijs bepalen. Brandstofprijzen kunnen van plaats tot plaats verschillen. In de bergen en afgelegen gebieden kunnen de afstanden tussen benzinestations aanzienlijk zijn. Dat vraagt om een goede voorbereiding qua planning.