Reis door het land van de fjorden

Reis door het land van de fjorden -rondreis van 14 dagen

Uw reis vol belevenissen door het Noorse fjordenlandschap begint in de veelzijdige metropool Stavanger. Hier verlaat u de Fjord Line-ferry en gaat u op weg naar het grandioze landschap in het westen van Noorwegen. Op uw reis komt u langs de enorme Hardangerfjord evenals een aantal kleinere fjorden, waaronder de legendarische Geirangerfjord.

U kunt ook uitstapjes maken naar de gigantische hoogvlakte Hardangervidda, naar het hooggebergte Jotunheimen of naar de gletsjerregio Jostedalsbreen. Op deze prachtige route doet u ook de Jugendstil-stad Ålesund aan. Het eindpunt van deze afwisselende route is de oude Hanzestad Bergen. Vanaf hier gaat u met de boot weer terug naar Noord-Denemarken.

Aankomst in Stavanger

Als u in Stavanger van de boot af rijdt, kunt u deze oliemetropool direct bezoeken. Slenter langs kleurrijke pakhuizen, bezoek de domkerk en neem een kijkje in de oude stad met haar witte houten huisjes. Vergeet niet het oliemuseum te bezoeken.

Hierna is het tijd om de natuur in te gaan! Langs de Lysefjord vind u de bekende rots Preikestolen. Deze rots is 600 meter hoog en vormt een natuurlijk uitkijkpunt. Vanaf hier heeft u een adembenemend uitzicht over de Lysefjord. Na een wandeling van ongeveer drie uur bereikt u dit unieke rotsplateau.

Tijdens het vervolg van uw reis komt u langs vele kleine fjorden, waar u mooie campings vindt om te overnachten. Een echte aanrader is de kleine kustplaats Kvinnherad, waar u het renaissancekasteel Baronie Rosendal uit 1665 met de prachtige rozentuin kunt bezoeken, en dat over een camperplaats beschikt.

Oude stad Stavanger

Gigantische hoogvlakte Hardangervidda

Even verderop ligt de industrieplaats Odda (camperplaats) aan het zuideinde van de lange en smalle Sørfjord. Aan de oostkant van de fjord rijdt u langs ontelbare fruitboomgaarden en bereikt u even later het kleine plaats Eidfjord, waar ook cruiseschepen aanleggen. Vanaf nu rijdt u weg van de fjord en neemt u rijksweg 7 richting de hoogvlakte Hardangervidda. Slechts een paar kilometer verderop kunt u zich in het bezoekerscentrum laten informeren over het nationale park Hardangervidda. De hoogvlakte beslaat in totaal ongeveer 7.400 vierkante kilometer, waarvan ongeveer 3.430 vierkante kilometer is aangemerkt als nationaal park. Na een stop bij Vøringsfossen, een indrukwekkende waterval van 182 meter hoog, rijdt u verder naar de trekkershut Krækkjahytta. Vanaf hier kunt u wandeltochten maken in het kale berglandschap.

Rijd over rijksweg 7 weer terug naar de Eidfjord, een zijarm van de Hardangerfjord, en rijd vervolgens in noordelijke richting naar de zomer- en wintersportplaats Voss, en vanaf hier verder naar het kleine havenplaatsje Gudvangen.

Hardangervidda

Minicruise over de Sognefjord

Vanaf Gudvangen neemt u de boot die u met uw camper in 2,5 uur naar Kaupanger brengt. De overtocht is net een minicruise, want deze voert door de smalle Nærøyfjord, vervolgens door de grotere Aurlandsfjord en uiteindelijk door de enorme Sognefjord.

De Sognefjord is de grootste fjord van Noorwegen en baant zich over ongeveer 200 km een weg landinwaarts. Op het diepste punt is hij bijna 1.308 meter diep. De veerboot legt uiteindelijk aan in Kaupanger. Breng hier een bezoek aan het ‘Sogn Fjordmuseum’ met tentoonstellingen over visserij en zeevaart, en vergeet niet de kleine staafkerk te bezoeken.

Nærøyfjord

Nationaal park Jotunheimen

Over de toeristische route ‘Sognefjellvegen’ rijd u nu naar het hooggebergte Jotunheimen. In dit ‘huis van de reuzen’ ligt de berg Galdhøpiggen, met 2.469 meter de hoogste berg van Scandinavië. Bij het berghotel Raubergstulen bevindt zich een camperplaats en vanaf de berghut Juvasshytta kunt u een wandeltocht van drie uur maken naar de Galdhøpiggen.

De wandeltocht vindt plaats in groepsverband, omdat de route een stukje over een gletsjer voert. Als u geluk heeft, ziet u misschien een kudde rendieren.

Na deze indrukwekkende wandeling rijdt u verder naar het gezellige plaatsje Lom, waar u diverse campings en interessante musea vindt. Via het Ottadal, met zijn vele watervallen, rijdt u nu richting de kust en de prachtige stad Ålesund.

Wandelen in Jotunheimen

Ålesund, stad van de Jugendstil

Midden in het centrum van de schilderachtige havenstad Ålesund vind u een camperplaats. Ålesund heeft haar uitstraling te ‘danken’ aan de enorme stadsbrand van 1904 die het hele centrum in de as legde. De huizen werden vervolgens weer opgebouwd in Jugendstil-stijl. Een van de vele attracties in de stad is het Jugendstilcentrum en een uitstapje naar de berg Aksla mag ook niet op het programma ontbreken. Vanuit het centrum kunt u talrijke trappen beklimmen naar de top van deze 190 meter hoge berg. Vanaf Ålesund vervolgt u uw reis naar de beroemde Geirangerfjord.

Jugendstil Alesund

De legendarische Geirangerfjord

In Hellesylt stapt u weer op de boot en vaart u door de smalle Geirangerfjord langs watervallen als de ‘Zeven zusters’ naar het dorpje Geiranger. Hier vindt u twee campings en een interessant fjordmuseum. De vele cruiseschepen in de Geirangerfjord zijn het bewijs dat deze fjord wereldwijd bekend en beroemd is.

Het volgende doel is de gletsjerregio Jostedalsbreen. Deze plateaugletsjer is na de gletsjers op IJsland de grootste van Europa. U kunt eenvoudig een aantal gletsjertongen bezoeken. Zo wandelt u bijvoorbeeld in een uur naar de Briksdalsbreen.

Zet uw reis voort en maak een stop in het stadje Førde, voordat u weer oog in oog staat met de grote Sognefjord. De laatste etappe van uw rondreis door het westen van Noorwegen brengt u naar de prachtige Hanzestad Bergen.

Geirangerfjord

Bergen, een stad vol historie

Bergen ligt in de provincie Hordaland en is na Oslo de grootste stad van Noorwegen. De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met de ontwikkeling van de Duitse Hanze en Bergen behoorde dan ook tot de belangrijkste Hanzesteden.

De oude pakhuizen op ‘Bryggen’ herinneren nog aan deze belangrijke periode in de geschiedenis van de stad. Bergen heeft zoveel te bieden dat u eigenlijk twee dagen nodig heeft om alles te bekijken. Jammer genoeg is Bergen ook een van de steden met de meeste neerslag in Europa. Dat is natuurlijk geen reden om deze unieke stad links te laten liggen, want ook op een regenachtige dag heeft Bergen voldoende te bieden.

Een ritje met de funiculaire naar de 320 meter hoge berg Fløyen mag zeker niet op het programma niet ontbreken. Het uitzicht over de stad en de omliggende eilanden is ronduit fantastisch. Bergen wordt vaak aangedaan door cruiseschepen, dus u ziet er altijd wel een of twee liggen. Een ander hoogtepunt is de vismarkt. Hier vindt u verse vis en zeevruchten in overvloed.

’s Avonds keert de rust terug in Bergen en dat is het moment om lekker te genieten van een drankje in een leuk café. De prijs van een biertje is even slikken maar dat mag de pret niet drukken. Wellicht laat u nu even een traan, want vanaf Bergen neemt u de ferry weer terug naar Hirtshals in Noord­Jutland.

Informatie

Beste seizoen:
De beste periode is tussen half juni en half september.

Lengte van de rondreis:
De rondreis is ongeveer 1.000 kilometer lang.

Reisduur:
Voor deze afwisselende rondreis heeft u ruim 14 dagen nodig. De heen- en terugreis zijn hier niet meegerekend.

Camping:
Langs de route vindt u diverse campings en camperplaatsen (onder andere bij Jørpeland, Vikedal, Rosendal, Raubergstulen, Ålesund, Briksdalsbreen, Bergen). Als u wilt inchecken bij een camping, heeft u de kampeerkaart ‘Camping Key Europe’ nodig.

Handige websites:
www.fjordline.com
www.visitnorway.nl
www.camping.no
www.regionstavanger-ryfylke.com
www.hardangervidda.com
www.visitalesund.com
www.visitbergen.com