Ontdek Zuid-Noorwegen met de camper

Rondreis Zuid-Noorwegen met de camper

U hoeft niet ver te rijden om een van de mooiste gebieden van Noorwegen te ontdekken. Met de moderne en veilige ferry’s van Fjord Line vaart u comfortabel van Hirtshals naar Stavanger. Tijdens deze tocht kunt u zich al vergapen aan de prachtige Noorse kust langs de Noordzee en het Skagerrak.

Kleurrijke vissersdorpjes en gezellige stadjes zijn net zo kenmerkend voor Zuid-Noorwegen als de scherenkust met de talrijke eilandjes. Hoogtepunten zijn onder andere de uitstekende rots Preikestolen en het zuidelijkste puntje van Noorwegen, Kap Lindesnes. Daarnaast mag u de oliemetropool Stavanger en Kristiansand zeker niet missen. In de kleine havenstad Langesund gaat u weer aan boord van de ferry naar Hirtshals.

Start in Stavanger

Na een comfortabele overtocht legt de Fjord Line-ferry aan in de veelzijdige havenstad Stavanger. U rijdt de camper van boord en dat is meteen het startschot voor een afwisselde reis langs de zonovergoten Noorse zuidkust.

Verken de stad

Laat Stavanger niet links liggen en trek gerust een dag uit voor een bezoek aan deze mooie stad. Stavanger kreeg stadsrechten in het jaar 1125 en is tegenwoordig een van de grootste steden van het land met ruim 130.000 inwoners. Het hart van de stad is Skagenkaien.

Hier vindt u pakhuizen in allerlei kleuren, waar inmiddels allerlei leuke restaurantjes een plek hebben gevonden. Even verderop ligt de domkerk en de oude stad ‘Gamle Stavanger’ met haar witte houten huisjes. Vergeet ook vooral niet een bezoek te brengen aan het leerzame Oliemuseum.

Oliemuseum Stavanger

Uitstapje naar Preikestolen

Na de cultuur staat de natuur op het programma en gaat u op weg naar de adembenemende rots Preikestolen. De Preikestolen is ruim 600 meter hoog en rijst loodrecht op uit de Lysefjord. Als u bovenop de ‘kansel’ wilt staan, wordt er wel wat gevraagd van uw conditie. De wandeltocht ernaartoe duurt namelijk zo’n 3 uur.

U wordt beloond met een grandioos uitzicht vanaf het natuurlijke platform op de omgeving en de 42 kilometer lange Lysefjord!

Preikestolen in Stavanger

De Noordzeeweg

Met de camper rijdt u vervolgens door de betrekkelijk vlakke kuststreek Jæren, die wordt gekenmerkt door glooiende duinen en brede stranden. Als u verder rijdt over de prachtige ‘Nordsjøvegen’ komt u langs interessante plaatsen als Egersund en Flekkefjord.

U kunt ook een stukje omrijden naar Farsund, alvorens u aankomt bij Kaap Lindesnes, waar u weer kunt genieten van het schitterende landschap.

Het zuidelijkste puntje van Noorwegen

Gelukkig is er bij Kaap Lindesnes een grote camperplaats, zodat u in alle rust van de zonsondergang kunt genieten en ’s avonds over de rotsen kunt wandelen. Een geliefd foto-object in deze streek is de rood-witte vuurtoren Lindesnes Fyr.

Deze werd in 1655 gebouwd en is daarmee de oudste vuurtoren in Noorwegen. Vanaf Kaap Lindesnes is het exact 2.518 kilometer naar Noordkaap, het noordelijkste punt van Noorwegen.

Lindesnes Fyr

Mandal en Kristiansand

Voldaan laat u het zuidelijkste puntje van Noorwegen achter u liggen en vertrekt u weer in westelijke richting. Neem vooral even de tijd om Mandal te bezoeken. Hier vindt u werkelijk oogverblindende witte houten huisjes. Er staan er ruim 600, dus het zal u niet verbazen dat Mandal de bijnaam ‘de witte stad aan zee’ draagt. Als u hier toch bent, ga dan vooral ook naar het Vigeland Museum, dat is gevestigd in het huis waarin de kunstenaars Emmanuel en Gustav Vigeland hun jeugd doorbrachten.

De volgende grote stad is Kristiansand. U vindt hier nauwelijks houten huizen, maar de stad is daarom niet minder bijzonder. Deze werd namelijk tijdens de regeerperiode van de Deense koning Christian IV in 1641 aangelegd in een rechthoekig stratenpatroon. In het met bloemen versierde centrum staat de machtige domkerk die, net als de dierentuin, het openluchtmuseum ‘Vest Agder Fylkesmuseum’ en het zwemparadijs ‘Badelandet’, een van de belangrijkste attracties van de stad is. Als u van zwemmen houdt, ga dan naar het strandje ‘Sjøsanden’.

Kristiansand – Sjøsanden

Langs de Noorse Rivièra

De kuststreek die u hierna aandoet met de camper, wordt ook wel de ‘Noorse Rivièra’ genoemd. Hier kunt u genieten van de meeste zonuren in Noorwegen en heeft u toegang tot prachtige baaitjes en mooie campings. Deze beschikken vaak over hun eigen strand, dus maak daar zeker gebruik van.

Ook hier vindt u weer diverse mooie steden, zoals bijvoorbeeld Grimstad, met het prachtige oude centrum. De bekendste oud-inwoner van Grimstad is de beroemde Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen. Even verderop bevindt zich de camping ‘Moysand Familiecamping’, een van de beste campings van Noorwegen. Hier kunt u mooie wandelingen maken langs de kust of lekker op het strand liggen, voordat u naar Arendal gaat.

Tussen Arendal en Langesund

Tussen Arendal en de havenplaats Langesund rijdt u over een smalle kustweg langs het Skagerrak. Deze rustige weg vormt de verbinding tussen idyllische vissersdorpjes die er met hun bontgekleurde houten huisjes voor zorgen dat u direct in de vakantiestemming komt en blijft. Intussen kunt u genieten van het prachtige uitzicht op de scherenkust met zijn vele bewoonde en onbewoonde eilandjes, en baaien waar u heerlijk kunt zwemmen. Ga lekker picknicken op de rotsen of gooi eens een hengel uit en zorg direct voor het avondeten. Met of zonder vis gaat u weer op pad!

U rijdt telkens korte stukjes want ieder dorp is een bezoek waard. Zo kunt u heerlijk slenteren door Tvedestrand en het smalste huis van Noorwegen bezichtigen, ook wel het ‘strijkijzer’ genoemd. In Lyngør vindt u vele kleurrijke huizen die het tegen een prachtige blauwe hemel altijd goed doen op foto’s.

Even verderop ligt Risør, een prachtig wit kustplaatsje met een standplaats voor campers. Hier vindt u de mooiste en best bewaarde houten huisjes in Europa! Na een bezoek aan dit dorp met zijn mooie haven bent u vast wel weer toe aan wat kleur. In dat geval komt u in Kragerø volledig aan uw trekken. Gedurende een aantal jaren woonde de beroemde Noorse schilder Edward Munch hier. Hij noemde Kragerø ook wel ‘de parel van alle kustplaatsen’. En daar zult u het zeker mee eens zijn.

Arendal

Pas op voor weemoed

Het beste wordt altijd tot het laatste bewaard en na een bezoek aan Kragerø kunt u alvast uitkijken naar een ontspannen overtocht, want de Langesund is niet ver meer. Als u nog wat tijd over heeft voordat u aan boord gaat, kunt u hier nog een leuke wandeling maken of een bezoek brengen aan het museum dat aspecten toont over het leven aan de kust. Niet veel later staat u dan aan dek van de ferry en kijkt u uit op de prachtige Noorse kust en terug op een geweldige reis.

Kragerø

Informatie

Beste seizoen
De beste periode is tussen juni en september. In mei is het nog erg rustig. In juli en augustus kunt u zwemmen.

Lengte van de rondreis
Inclusief een aantal omwegen is de rondreis ongeveer 500 kilometer lang.

Reisduur
De reis duurt ongeveer 7 dagen. Als u echt rustig aan wilt doen en ook wilt wandelen of andere uitstapjes wilt maken, houdt u dan rekening met twee weken. De heen- en terugreis zijn hier niet meegerekend.

Camping
Langs de route vindt u diverse campings en camperplaatsen (onder andere bij Jørpeland, Egersund, Flekkefjord, Lindesnes, Risør). Als u wilt inchecken bij een camping, heeft u de kampeerkaart ‘Camping Key Europe’ nodig.

Handige websites
www.fjordline.com
www.visitnorway.nl
www.camping.no
www.lindesnesfyr.no
www.visitkragero.no
www.regionstavanger-ryfylke.com