Noren en Nederlanders, een mooie combinatie

Noren hebben iets met Nederlanders en andersom. Waar zou het toch door komen dat Noren en Nederlanders elkaar zo goed verstaan? Komt het door het visserijverleden? Of de intensieve handel tussen Noorwegen en Nederland, wij het hout en zij graan en jenever?

Trek de schoenen maar uit
Weliswaar kennen we de gebruiken van de Noren wel een beetje, want er zijn ook wel verschillen naast de vele overeenkomsten. Zo is het altijd wel goed om de schoenen uit te doen als je bij Noren op bezoek gaat. In de hal staat een hele reeks schoenen, want schoenen draag je vooral buiten.

Op de koffie, neem er de tijd voor
Noren zijn echte koffiedrinkers. Maar daarbij gaat het niet om de koffie alleen, maar vooral om alles wat verder nog op tafel komt. Koffie drinken is een feestelijk gebeuren met gedekte tafels en vooral veel koek en/of taart en zoete broodjes. Het is vooral de bedoeling dat de gastheer of vrouw ziet dat je ervan geniet. Dus één koekje en daarna snel de trommel dicht is er bij de Noren niet bij.

Op de man af
Wij Nederlanders kunnen nogal recht op de man af zijn en klaar staan met onze mening. Dat is iets waar de meeste Noren – en eigenlijk alle Scandinaviërs – moeite mee hebben. Wij kunnen soms maar al te goed laten blijken wat we ervan vinden. Een beetje inhouden is dan ook zeker wel gepast. Maar is eenmaal met ijs gebroken, dan komt er ook vaak wel meer ruimte voor een diepgaander contact.

Heya Norge
Noren hebben hun blik open naar de wereld, maar houden van hun land en zijn er trots op. Je ziet dat met het gebruik van de vlag. Op feestdagen en zeker dé nationale feestdag de 17e mei, wapperen de vlaggen massaal. Maar ook daarbuiten zul je merken dat de liefde voor eigen land groot is. Voor Noren zijn wij graag geziene gasten, want ze zien wel dat wij ook van hun Noorwegen houden.