Noorwegen met de camper en caravan

Iedere dag een ontdekkingsreis
Wie Noorwegen vanaf de boot binnenrijdt ervaart het direct: dit land zit vol wisselende landschappen. Zodra je even langs de kust omhoog richting de bergen rijdt, kun je in enkele minuten in een totaal ander landschap rijden. Wie voor het eerst in Noorwegen komt, wordt vaak direct overdonderd door het imposante landschap.

Stoppen en genieten
Na korte tijd zou je al willen stoppen om de omgeving op je in te laten werken. En gelukkig kan dat ook. Geen wonder dat je de eerste de beste parkeerplaats eigenlijk op zou willen zoeken. De zuidkust waar je net aangekomen bent is al een verkenning waard. Niet voor niets is deze omgeving dé populaire vakantieplek voor de Noren zelf. Met je camper of caravan kun je de leuke witte plaatsjes aan de zuidkust mooi verkennen. Bij de meeste kleinere plaatsjes zet je de camper buiten het stadje, om lopend de omgeving te verkennen.

De bergen in
Maar na de kust liggen de bergen te lonken. De rustige wegen omhoog bieden fraaie uitzichten. Zie je een parkeerplaats, draai dan het stuur maar direct naar rechts. Dan kunnen de snellere weggebruikers omhoog en jij geniet rustig van het landschap. Eigenlijk zijn de parkeerplaatsen langs de weg dé plekken om even rustig koffie te zetten en Noorwegen echt te ervaren. Want dit land komt het best tot zijn recht wanneer je het relaxte tempo van de Noren zelf naleeft.

CH – Visitnorway.com

Eindeloos verkennen
Wie heel Noorwegen wil leren kennen heeft wel een paar weken nodig. De ruimte en de mogelijkheden die er zijn, zijn groot. Voor velen die de tijd hebben is de Noordkaap een ultiem reisdoel. Je kunt dan uiteraard de E6 – de hoofdweg naar het noorden –  omhoog nemen, maar voor wie de tijd heeft zijn de alternatieve routes aan te raden. In het noorden is dat bijvoorbeeld Kystriksveien, de provinciale weg langs de kust: 650 kilomter genieten. En zo zit Noorwegen vol met deze avontuurlijke wegen. De toeristische routes vormen een voor een mooie uitdaging: https://www.nasjonaleturistveger.no/en  Ze zijn er door het hele land. Goede reis!