Muggen

Muggen: hoe voorkom je overlast?

Scandinavië en muggen is voor sommigen één. Wie een keer een fikse muggenplaag heeft meegemaakt weet wat het is. Toch is de aanwezigheid van deze insecten redelijk voorspelbaar. Dus kunnen we ze ook proberen te ontwijken. Wat de hoeveelheid en het jaargetijde betreft, is het echter lastig hier goede voorspellingen van te doen omdat dit per jaar wisselt. Veel heeft te maken met de aanwezigheid van vochtige plekken waar de volwassen insecten hun eieren in hebben kunnen afzetten.

Waar komen ze voor?

Dit voorjaar is het op veel plaatsen warm en droog geweest in Noorwegen, daardoor zouden er dus minder plaatsen zijn waar de larven uit de eieren zouden zijn gekropen in de poeltjes her en der. Gunstig toch? En zo komen we bij de plekken waar dus van nature meer muggen zijn: op plekken met stilstaand water. Dat is vooral in moerasrijke gebieden. Zo komen in Noorwegen de meeste muggen voor in Lapland en andere plekken met veel moerassen. Waar muggen een hekel aan hebben is wind. Zo komen in de kustgebieden en in hoger in de bergen veel minder muggen voor. Nu is Noorwegen rijk aan kust én bergen en dus is er gelukkig een ruime keuze aan plekken waar minder muggen voorkomen. Volgens een recentelijke melding zouden de meeste muggen voorkomen in de omgeving van de volgende wateren: Glomma, Lågen, Tyrifjorden, Hurdalssjøen en Nordre Øyern.

Vitamine B

Nog een tip: er zijn veel muggenmiddeltjes. Maar wie niet gestoken wil worden, doet er goed aan het vitamine B-gehalte in het bloed op te voeren. Het is gunstig dit al enige dagen voor de reis preventief in te nemen. Muggen nemen een bepaalde geur waar aan uw huid en gaan daarvoor op de vlucht. Het is maar een weet!