Kamperen met kids

Kamperen met kids: uitdagingen in overvloed

Als er één land is waar het om het gezin draait, dan is het Noorwegen wel. Vooral de beleving van de natuur, de bergen én de sportieve uitdagingen is iets voor het hele gezin. Dat doen ze sámen. De kleuter die net kan lopen en opa van 90, ze gaan allemaal mee, want Noorwegen beleeft u met elkaar. En dus zijn veel activiteiten gericht op kinderen.

Er zijn diverse attractieparken in het land, kleinschaliger dan wij misschien gewend zijn, maar daardoor erg leuk. Ook op en nabij campings zijn vaak voorzieningen voor kinderen. Noorwegen kent een groot aantal openluchtmusea. Daar is van alles te beleven voor jong en oud. Boeiend is te zien hoe de Noren woonden en leefden in vroeger tijden. Als het weer wat minder mooi is, zijn dit ideale plekken om naar toe te trekken. Er is vaak ook veel te zien en te leren over de natuur. En daar houden de Noren van, dus dat brengen ze graag over op de kinderen.

 

Foto: Terje Rakke/Nordic life – Visitnorway.com

Natuurlijke omgeving

Maar eigenlijk is het vooral de natuurlijke omgeving van de camping zelf die al voor voldoende vermaak zorgt. Lekker bosbessenplukken op de hellingen of wilde frambozen verzamelen tijdens uw wandeling. Neem uw emmertje maar mee. Op de campings aan het water is het eindeloos spelen voor kinderen: uw eigen stroompje en watervallen maken met zand en stenen. Die zijn hier in overvloed.

 

 

De Noorse natuur zit vol uitdaging voor kinderen en de natuur is overal rondom de camping. Zo kunt u vanuit de camping vaak zo een pad oplopen op zoek naar dieren in de omgeving. Elanden speuren bijvoorbeeld. Organiseer maar een avond dat de kinderen tot schemer op mogen blijven om te kijken naar deze reuzen uit het Noorse bos. Wie voor het eerst een eland ziet, krijgt misschien wel een beloning de volgende dag.

Heuvels en Bergen
Een andere uitdaging vormen de heuvels en bergen. Op veel plaatsen zijn er wandelingen naar toppen waarbij u op een kaart al uw toppen verzamelt. Dat is ook het leuke van veel bergen in Noorwegen: ze zijn door kinderen vaak gemakkelijk te beklimmen en te bewandelen. Een goed voorbeeld van haalbare bergtoppen voor iedereen is de omgeving van Hemsedal. En zo zijn er meer plekken waar toppen een mooi dagdoel zijn voor kinderen.

Eigen eilandje
Op diverse campings zijn bootjes te huur; zo roeit u met gemak naar een onbewoond eiland. Neem uw thermosfles, broodjes en drinken maar mee en blijf net zolang als u wilt op uw eigen eilandje. De zon gaat

Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS – Visitnorway.com

toch bijna niet onder. Misschien heeft u nog wel tijd om een vuurtje te stoken. Eerst hout verzamelen, kleine droge aanmaakstukjes zoeken of wat dennen- of sparrenappels zoeken en dan de vlam erin. Als u het goed organiseert roostert u uw eigen eten buiten. Dat kan allemaal in Noorwegen. Het mooie van het Scandinavische allemansrecht is dat u overal terecht kunt als u maar geen rommel achterlaat en alles in oude stand terugbrengt.