Wintercamping – veel plezier

De wintercamping is ontzettend leuk! Als u beschikt over een caravan of camper die weer- en winterbestendig is, natuurlijk.

Noorse wintercamping – Lillehammer

Het spreekt voor zich dat uw voertuig moet beschikken over winterbanden en dat u ook sneeuwkettingen meeneemt. Sinds de Olympische Winterspelen van 1994, die plaatvonden in Lillehammer, weet iedereen dat Noorwegen een perfecte bestemming is voor wintersporters. Van februari tot en met april zijn de omstandigheden vaak uitstekend. November, december en januari zijn toch wat minder interessant, enerzijds vanwege de korte(re) dagen en anderzijds vanwege de kou.

Wintercamping in Lillehammer.

Kamperen in de winter is een bijzondere ervaring. Het wordt echter voornamelijk door Noren zelf gedaan. Het zal u verbazen hoeveel campings er in de wintermaanden open zijn.

Winteractiviteiten

De meeste wintercampings hebben vaak ook een sauna. Aan de hand van het motto ‘de camper uit en de latten onder’ kunt u als kampeerder volop activiteiten ondernemen. Sporten zoals langlaufen, skiën, snowboarden, schansspringen en biatlon worden internationaal vaak gedomineerd door Noorse atleten. Wintersporten zijn in Noorwegen namelijk veel meer dan een trendy bezigheid; het is een van de belangrijkste tradities van het land.

In grote delen van het land zijn de omstandigheden voor wintersport ideaal. Overal vindt u ski- en langlaufpistes, er zijn uitstekende skiliften en de skiverhuurbedrijven zijn van een hoge standaard. Het mooiste is nog dat de wintersportgebieden niet erg druk zijn. Het seizoen begint meestal in november (in Noord-Noorwegen al eind oktober) en duurt tot in mei. Daarmee valt het einde van het wintersportseizoen samen met het begin van het kampeerseizoen. Wie ook in de zomer wil genieten van sneeuw, kan hiervoor eveneens in Noorwegen terecht. In verschillende gletsjergebieden kunt u gedurende het hele jaar skiën, bijvoorbeeld op de gletsjers Jostedalsbreen, Juvbreen en Folgefonna. Vanaf de pistes daar heeft u een prachtig uitzicht over het omliggende berglandschap. Goed bereikbare wintersportgebieden met uitstekende kampeermogelijkheden vindt u onder andere in Telemark, Oslo en de streek rond Lillehammer.