Met de caravan in Noorwegen

Reizen met de caravan is in Europa zonder twijfel een van de populairste kampeervormen. Ook voor vakanties naar Noorwegen is de combinatie van auto en caravan het overwegen waard – vooral als u enkele dagen of weken op dezelfde plek wilt doorbrengen. Voordeel: net als bij reizen met de camper bent u behoorlijk onafhankelijk. U kunt altijd zelf beslissen waar de reis naartoe gaat. Afhankelijk van de omstandigheden kan het een nadeel zijn dat u met een caravan niet zomaar op parkeerplaatsen of andere plekken mag verblijven, wat met een camper wel het geval is. U bent hierdoor meer gebonden aan campings, maar hier zijn er genoeg van in Noorwegen.

Voordelen caravan

Hoewel u zich er dus bij moet neerleggen dat u met een caravan minder flexibel bent en niet altijd kunt gaan en staan waar u wilt, heeft reizen met de caravan ook veel voordelen. Zo kunt u bijvoorbeeld ergens heen rijden voor een dagtocht en de caravan en de opgebouwde voortent kunnen hierbij gewoon blijven staan op de camping. Hierdoor bent u flexibeler, bespaart u benzine en kunt u ook smalle straten en weggetjes inrijden die met een camper vaak onbegaanbaar zijn.

Ervaren bestuurder

Als u door Noorwegen wilt reizen, moet u – met een caravan nog meer dan met een camper – een ervaren bestuurder zijn. Hoewel de wegen in Noorwegen over het algemeen breed genoeg zijn, kan het ook voorkomen dat u plaats moet maken voor tegemoetkomende vrachtwagens, campers en caravans. Dan moet u soms wel 100 meter achteruitrijden om de caravan in een van de uitwijkhavens te kunnen manoeuvreren. Het is dan ook zeker aan te raden om hier vóór uw reis door Noorwegen mee te oefenen, zodat u niet in een penibele situatie terechtkomt.

Controle caravan

Het is van niet zo groot belang welke uitrusting de caravan heeft waarmee u door Noorwegen reist. Wel is het belangrijk dat u voor vertrek de caravan en de technische accessoires controleert, omdat het duur kan zijn om de caravan ter plaatse te laten repareren. Hier komt nog bij dat veel reserveonderdelen soms moeilijk verkrijgbaar zijn. Al deze dingen gelden natuurlijk ook voor de auto zelf. Voor vakantiegangers die met de caravan door Noorwegen reizen, is ook de gasvoorraad een punt van aandacht. Bij veel Noorse tankstations kunnen de gasflessen die in Nederland worden gebruikt, worden gevuld met behulp van adapters. Deze zijn meestal verkrijgbaar bij het station zelf. Wie liever Noorse gasflessen wil gebruiken, kan ze huren bij bijvoorbeeld het bedrijf AGA.