Met de camper in Noorwegen

Waarom met de camper?

Op vakantie met de camper – dat betekent vrijheid, spontaniteit en onafhankelijkheid. Dat zijn ook precies de redenen waarom er elk jaar weer veel mensen met de camper naar Noorwegen gaan, waar de omstandigheden voor kamperen op vier wielen ideaal zijn. Rondtoeren met een camper is misschien wel de meest ontspannende manier van reizen. U kunt uw gevoel volgen en zo ontdekken waar u graag naartoe wilt gaan.

“De weg is het doel”

“De weg is het doel” is het motto van veel vakantiegangers die met de camper naar Noorwegen gaan. Veel vakantiegangers kiezen ervoor om, zonder hectiek en stress, vanuit het zuiden van het land naar het noorden te reizen. Anderen gaan liever met de ferry naar Zuid-Noorwegen om van daaruit naar een bepaald doel in Noorwegen te rijden en daar hun vakantie door te brengen. Als u de voorkeur geeft aan de laatste optie, kunt u vaak beter kiezen voor een caravan. Waar u voor kiest, hangt dus af van uw eigen voorkeur en de tijd die u in Noorwegen doorbrengt.

Voordelen camper

Als u met een camper door Noorwegen reist, kunt u terecht op parkeerplaatsen, campings en veel andere locaties. Het voordeel hiervan is dat het relatief goedkoop is om ergens te overnachten. Bovendien is de camper een uitkomst bij slecht weer: ook hier kunt u het gezellig maken. In en aan campers kunt u verder allerlei reisbenodigdheden opbergen en bevestigen – niet alleen kleinere dingen, maar ook dingen die meer ruimte innemen, zoals fietsen, kajaks, kano’s of ski’s. In Noorwegen zijn vaak ook kampeerders te zien die een aanhanger aan hun camper hebben bevestigd voor boten of andere uitrusting.

Soorten en maten

Campers zijn er in alle soorten en maten: van een volkswagenbus die tot een camper is omgebouwd, tot een “eengezinswoning op wielen”. Er is voor ieder wat wils en u kunt altijd wel een voertuig vinden dat aan uw wensen voldoet. U moet er echter wel rekening mee houden dat een camper duur is – zelfs als u van plan bent om een gebruikt voertuig aan te schaffen. U kunt ook kiezen voor goedkopere opties: een camper huren of samen met vrienden of familie een camper aanschaffen. U zult een camper immers maar enkele dagen per jaar gebruiken. Houd er rekening mee dat u de rest van het jaar ook veel geld kwijt bent aan opslag, onderhoud, belastingen en verzekering. Aan al die punten moet u denken wanneer u van plan bent een camper aan te schaffen.

Terje Borud – Visitnorway.com

Eindeloos rondreizen met de camper

Noorwegen is een camperland bij uitstek. En dat blijkt ook wel, want zelfs de Noren die vaak hun huisje aan het water en of in de bergen hebben, trekken er steeds meer op uit met de camper. Elke provincie heeft zo zijn eigen bijzonderheden. En wat natuurlijk ideaal is met een campervakantie: waar u het mooi vindt blijft u het langste hangen. En mooie plekken zijn er in overvloed in heel Noorwegen. Wie Noorwegen met de Fjord Line aandoet heeft al direct drie mogelijkheden om uit te kiezen: de spannende zuidwestkust bij Stavanger en Bergen, de zuidkust bij Kristiansand of de zuidoostkust nabij Oslo. Drie verschillende mogelijkheden, direct al met heel verschillende landschappen.

Leuke startpunten

Zelfs voor wie niet al te veel kilometers wil maken, zijn al leuke rondtochten te bedenken. Zo kunt u bij Stavanger mooi de zuidwesthoek verkennen. Beginnend bij het vlakke Jæren kunt u langzaam naar het bergland toerijden. Maar Stavanger zelf is al een boeiend reisdeel op zich. Maar met de camper in uw bezit wilt u natuurlijk verder op verkenning. De nationale toeristische route Ryfylke, een 260 kilometer lange route is een prachtige route om de omgeving te verkennen. Beginnend bij de Lysefjord rijdt u van waterniveau zo de bergen in. En als u met Fjord Line één halte verder bij eindpunt Bergen aankomt, rijdt u vrijwel direct het fjordengebied binnen. Bergen is immers de toegangspoort naar de fjorden. Met de camper rijdt u vlak langs alle fjordarmen en heeft u misschien nog wel de rust om af en toe een wandeling te kunnen maken. Want Noorwegen is wel het land om naast uw ontdekkingsreis ook tot rust te komen. Die twee dingen gaan goed samen met de camper, want u hoeft zich geen zorgen te maken over de overnachtingsplek: die heeft u tenslotte bij u.

Kristiansand en Langesund

Voor wie aankomt in Kristiansand met de supersnelle Fjord Line-catamaran Fjord Cat zit meteen aan de zuidkust, ook wel de Noorse Riviera genoemd. In het zomerseizoen is dit tevens de snelste verbinding tussen het Europese vasteland en Scandinavië.

Voor wie kiest voor de aankomst in Langesund, een gezellig klein kustplaatsje aan de zuidkust, is de keuze ook niet moeilijk: de hele zuidoostkust zit vol leuke kleine plaatsjes. Leuk om aan de rand van deze plaatsjes de camper neer te zetten en wandelend hier de sfeer te proeven. Ze lijken op elkaar, maar hebben ook een eigen karakter. Voor wie wat meer vaart wil is er de snelweg naar Oslo. Zeker ook leuk om in de rondreis mee te nemen.

Al deze drie startpunten zijn een uitstekende basis om verder Noorwegen in te trekken. Wie flink de tijd heeft zal natuurlijk eerder naar het uiterste noorden trekken om de middernachtzon mee te maken, de poolcirkel over te gaan of misschien wel de Noordkaap te bezoeken. Voor veel camperrijders is dit het ultieme einddoel. Maar voor wie verkennend Noorwegen wil rondreizen tussen hooggebergte en fjorden, is er voor een paar weken ook veel te zien en te doen.  Watervallen, woeste rivieren, prachtige meren en fjorden wisselen elkaar voortdurend af. Heel Noorwegen zit vol met avonturen en uitdagingen.