Algemeen

Noorwegen – Koninkrijk in het hoge noorden

Noorwegen, een land van natuurschoon, rust en ruimte in het hoge noorden. Met slechts vijf miljoen inwoners op een oppervlakte van bijna tien keer Nederland, is het het op één na dunstbevolkte land van Europa. Dit is dan ook een land om te genieten van de rust en de ruimte. En natuurlijk van die unieke natuurschoon, met bossen, fjorden, hooglanden, gletsjers en rivieren. En als u weer eens mensen wilt zien, een avondje wilt stappen, of een museum wilt bezoeken, dan zijn er met de hoofdstad Oslo en steden als onder meer Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø en Kristiansand volop mogelijkheden.


Geografisch

Bergketens, plateaus en diepe fjorden karakteriseren de geografie van het land. Slechts ongeveer drie procent van het land is bebouwbaar.

Noorwegen is een prachtig land, kenmerkend door haar fjorden. De Sognefjord is met ongeveer 204 kilometer, de langste fjord van Europa, en met tot 1308 meter diep eveneens de diepste fjord ter wereld. De lengte van de Noorse kust-lijn, waaronder de fjorden, baaien en eilanden, is ongeveer 57.000 kilometer.Feiten over Noorwegen

Officiële benaming: Koninkrijk Noorwegen
Regeringsstelsel: Een constitutionele monarchie en parlementaire democratie
Regeringsleider: Eerste minister Erna Solberg
Oppervlakte: 385.155 vierkante kilometers
Bevolking: 5 156 451 inwoners (per 1 oktober 2014)
Hoofdstad: Oslo
Talen: Noors bokmål, Noors nynorsk en Sami
Godsdienst: Kerk van Noorwegen (protestantse godsdienst)
Munteenheid: Noorse kroon (NOK) 1 kroon = 100 øre
Tijdgrens: Greenwich Mean Time (GMT) + 1 uur
Nationale Feestdag: 17 mei

Bron: www.visitnorway.com


Weer en klimaat

Het weer in Noorwegen wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren, omdat extreem warme of koude temperaturen tijdens de zomermaanden maar zelden voorkomen. In tegenstelling tot andere Scandinavische landen zoals Zweden en Finland staat Noorwegen grotendeels onder directe invloed van de Golfstroom, die in elk geval aan de kust ook in de herfst, winter en lente voor relatief milde weersomstandigheden zorgt. Niet voor niets geldt Noorwegen als het noordelijkste land ter wereld met ijsvrije kustwateren. Natuurlijk is het weer en klimaat in Noorwegen niet te vergelijken met de omstandigheden in het midden en zuiden van Europa. Dat hoeft ook helemaal niet. Wie denkt dat het in het hoge noorden alleen koud, winderig en regenachtig is, vergist zich echter danig. In de zomer kan de temperatuur in het hele land oplopen tot ruim boven de 25°C en kunnen er weken voorbijgaan zonder noemenswaardige neerslag. En wat bijzonder aantrekkelijk is: van eind mei tot begin augustus staat de zon in het noorden van Noorwegen – boven de Lofoten – bijna 24 uur lang aan de hemel. Zelfs in het zuiden wordt het in deze periode niet echt donker.