Met de ferry en hond naar Noorwegen

Honden aan boord

Met eigen auto en de tijd aan uzelf in vertrouwd gezelschap van uw hond vrij rondzwerven door Noorwegen. Dat kan met Fjord Line dankzij de vlotte verbindingen tussen het Deense Hirtshals en de Noorse zuidkust én het hondvriendelijke beleid aan boord van onze schepen.

De oversteek

Vanuit het op 950 kilometer van Utrecht gelegen Hirtshals vaart Fjord Line dagelijks naar diverse havens aan de Noorse zuidkust, van waaruit de vakantie in Noorwegen direct kan beginnen. Zo duurt de overtocht naar Kristiansand slechts twee uur en vijftien minuten en naar het op twee uur rijden van de hoofdstad Oslo gelegen Langesund viereneenhalf uur. En in respectievelijk ruim tien of zestien uur liggen Stavanger en Bergen – de toegangspoorten tot de beroemde Noorse fjorden – onder handbereik. Tijdens de kortere overtocht naar Kristiansand verblijft de hond in het eigen voertuig op het geventileerde autodek, maar is aangelijnd bezoek aan het buitendek tijdens gunstige weersomstandigheden toegestaan (passage enkele reis circa €6 / NOK50 per hond). Op de route naar Langesund, Stavanger en Bergen biedt Fjord Line een beperkt aantal hutten waarin honden zijn toegestaan of desgewenst verblijf aan in het comfortabele en geluidsarm gelegen hondenhotel, dat voorziet in kennels van diverse afmetingen, vers drinkwater en een uitlaatgebied (passage enkele reis circa €13 / NOK100 per hond).

In Noorwegen

Dankzij het allemansrett – het alom van kracht zijnde recht van overpad – kan men vrijwel ongeremd rondzwerven door de uitgestrekte en gevarieerde Noorse natuur. Maar vergeet voorafgaand daaraan niet de hond aan te melden bij de douane in de haven van aankomst (goods to declare) en rekening te houden met plaatselijke regelgeving. Eenmaal onderweg op de doorgaans rustige wegen mag de hond niet op de voorstoel vertoeven en tijdens de wandeling dienen honden veelal aangelijnd te zijn. In de gemeentelijke VVV-kantoren kan men informeren naar het lokale reglement. Mag de hond wél los, houdt dan altijd oog voor zijn of haar veiligheid in verband met verkeer, loslopend vee en wild, wildroosters, wildremmers (in het wegdek verzonken schrikdraad), hoogten, ijs en sneeuw, etcetera. Voor een onverhoopt noodzakelijk bezoek aan de dierenarts kan men in Noorwegen in het Engels goed terecht.

Voor vertrek

Gaat uw hond mee? Houdt dan bij het plannen en voorbereiden van de reis rekening met een aantal zaken. Veel maar niet álle hotels, campings, hutten en restaurants verwelkomen uw hond, informeer daarom bijtijds. De Noorse Voedsel- en Warenautoriteit (Mattilsynet) stelt voorts een aantal toegangseisen. Zo dient de hond onder meer in het bezit te zijn van een identificatiechip of en een volledig ingevuld Europees dierenpaspoort, inclusief gezondheidsverklaring, tijdige inenting tegen rabiës (hondsdolheid) en ontworming, geldig voor de geplande reisduur. Raadpleeg voor details of in geval van twijfel de Mattilsynet, uw eigen dierenarts en/of het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG). Denk ook aan voldoende tekenbescherming, (dieet-)voer en mogelijke medicatie voor de duur van uw verblijf. Heeft de hond een sterk jachtinstinct of de neiging ‘zelf op stap’ te willen gaan, denk dan ook aan een uitloopriem en laat hem of haar een naamplaatje met uw mobiele telefoonnummer dragen (inclusief vermelding van het Nederlandse toegangsnummer 0031), de dichtstbijzijnde dierenarts waar de chip kan worden uitgelezen is mogelijk niet altijd onder handbereik.

Velkommen om bord til Norge med hunden!

Meer informatie:

Algemene invoervoorwaarden voor honden vanuit EU-landen

Rassen uitgesloten van invoer

Dierenartsen in Noorwegen