Een rondje Oslofjord

Een rondje Oslofjord – start in Langesund

De grote Oslofjord is voor liefhebbers van cultuur, natuur en kamperen een zeer interessante bestemming. Als u geen tijd heeft voor een lange vakantie, dan is dit een uitstekende optie gezien de bereikbaarheid en de korte reisafstand.

Het absolute hoogtepunt is de levendige Noorse hoofdstad Oslo, maar ook vele andere plaatsen langs de kust zoals Larvik, Tønsberg, Drøbak, Moss of het historische Fredrikstad zijn zeer de moeite waard. Door de vele baaien en baden kunt u heerlijk zwemmen in de Oslofjord en wie wil wandelen, vissen of fietsen, komt ook zeker aan zijn/haar trekken rondom deze grote fjord.

Voor overnachtingen in of dichtbij de natuur kunt u gebruikmaken van een van de vele campings of camperplaatsen.

Na de overtocht vanuit Hirtshals (Denemarken) legt het Fjord Line-schip aan in de kleine haven van Langesund. Welkom in Noorwegen!

Nu reist u met de klok mee rondom de grote Oslofjord die ruim 140 kilometer lang is.

Vuurtoren bij Langesund

Stop in Larvik

Midden in het centrum van de mooie havenstad Larvik vindt u een standplaats voor campers. Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen naar het scheepvaartmuseum en vlak om de hoek vindt u diverse zwemgelegenheden, een mooie boulevard en het gezellige stadscentrum. Maak vanuit Larvik ook een uitstapje naar het leuke badplaatsje Stavern even verderop.

Een paar kilometer naar het noorden ligt Sandefjord. In deze historische kustplaats vindt u een camperplaats vlakbij het voormalige kuuroord.

Over de kustweg 303 reist u vervolgens verder naar Tønsberg.

Larvik – standplaats voor campers

Tønsberg – de oudste stad van Noorwegen

Wij raden aan om voor Tønsberg ruim de tijd te nemen, want de stad heeft een groot aantal bezienswaardigheden. Tønsberg werd gesticht in 872 en is daarmee de oudste stad van Noorwegen. Een van de hoogtepunten van deze mooie havenstad is de kasteelberg (Slottsfjellet) met de kasteelruïne ‘Tønsberg festning’. Hier staat ook de uitkijktoren uit 1888. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving.

Niet ver hiervandaan ligt het Vestfold Openluchtmuseum, waar u onder andere een vikingschip kunt bewonderen. Andere trekpleisters zijn het oude centrum en de haven met zijn promenade, bontgekleurde pakhuizen en leuke cafés en restaurants.

Tønsberg – promenade

Aan het einde van de wereld

Vanuit Tønsberg kunt u een uitstapje maken naar het eiland Tjøme. De zuidpunt van dit eiland heeft als bijnaam ‘Verdens Ende’, ofwel het einde van de wereld.

Dit deel van het eiland is onderdeel van het nationale park Færder. Geniet hier van de prachtige scherenkust met mooie zwemplaatsen in de buurt van het bezoekerscentrum. En als u op de rotsen zit te mijmeren en naar het oosten kijkt, ziet u de vuurtoren Færdens Fyr, die ruim 300 jaar oud is.

Goed uitgerust rijdt u verder naar het noorden richting Oslo. Het plaatsje Åsgårdstrand is de volgende stop langs de kust.

Eiland Tjøme

Badplaats Åsgårdstrand

Als u door Åsgårdstrand slentert, kunt u zich vast goed voorstellen waarom de beroemde schilder Edward Munch zich hier op zijn gemak voelde. U vindt hier mooie witte houten huizen, het huis van Munch, een jachthaven en diverse zwemgelegenheden.

Als u wilt zwemmen, moet u zeker even stoppen in Holmestrand, dat even verderop ligt en een idyllisch zandstrand heeft.

Verkwikt kunt u daarna uw weg vervolgen over de E18 richting Oslo. Ga direct naar de camperplaats en neem op zijn minst twee dagen de tijd om de stad te verkennen.

Åsgårdstrand – Munch’s Café

De hoofdstad Oslo

Oslo is ongetwijfeld een van de mooiste en meest levendige steden in Scandinavië met een groot aantal trekpleisters. In het centrum kunt u alle bezienswaardigheden zonder problemen te voet of met de fiets bezoeken.

Een belangrijke attractie is de 9,5 kilometer lange boulevard langs het water. Deze vormt de verbinding tussen diverse bezienswaardigheden zoals het moderne uitgaansgebied Aker Brygge, het stadhuis (Radhuset), de vesting Akershus, het nieuwe operagebouw en de nieuwe wijk Sørenga met het fjordzwembad Sørenga Sjøbad.

In de binnenstad vindt u indrukwekkende gebouwen zoals het koninklijk paleis, het parlementsgebouw ‘Storting’, de domkerk en het nationale theater (Nationaltheatret). Vergeet ook niet een wandeling te maken over de prachtige Karl Johans gate. Hier vindt u veel cafés, restaurants en winkels.

Uiteraard heeft Oslo een uitgebreid aanbod aan musea. Een van de absolute aanraders is het museumeiland ‘Bygdøy’. Vlak bij elkaar vindt u hier het Vikingschipmuseum, het Kon-Tiki Museum, het Fram Museum en het openluchtmuseum ‘Norsk Folkemuseum’. Kunst en cultuur zijn belangrijke elementen van het leven in Oslo. Denk bijvoorbeeld aan het Munch Museum en het schitterende Frognerpark, dat plaats biedt aan ruim 200 beeldhouwwerken van kunstenaar Gustav Vigeland. Daarnaast is een bezoek aan de vernieuwde skischans bij Holmenkollen zeer de moeite waard.

’s Avonds sluit u de dag heerlijk af met een drankje en een hapje in een van de vele restaurants of cafés.

Oslo – havenkwartier Aker Brygge

Langs de oostkust

We verlaten nu de Noorse hoofdstad en rijden verder door de provincie Østfold aan de oostkust van de Oslojord. In het mooie plaatsje Drøbak kunt u het kleine zeemuseum bezoeken.

Naast de prachtige zwemgelegenheden, vindt u hier ook het postkantoor van de kerstman. Hier kunt u ’s zomers al uw kerstpost achterlaten. Het volgende plaatsje is Son. Hier rijgen mooie houten huizen zich aaneen en het nostalgische scheepvaartmuseum stelt schepen tentoon die met liefde zijn gerestaureerd.

Via Moss, waar u goed kunt winkelen, rijdt u verder naar Fredrikstad.

Fredrikstad, de oude vestingstad

De oude vestingstad Fredrikstad mag u niet overslaan tijdens uw reis. In deze stervormige vesting voelt het alsof de tijd enkele eeuwen heeft stilgestaan.

Fredrikstad was in de zeventiende eeuw de belangrijkste vestingstad van Noorwegen en u vindt hier dan ook nog volop houten huizen in Empire-stijl, bastions, kazernes, winkels en cafés uit die tijd.

Halden, de volgende plaats op de route, ligt vlak bij Zweden en beschikt over een mooie en levendige citadel boven de stad.

Vestingstad Fredrikstad

Op weg naar Zweden

Vanaf de grens is het nog een klein stukje naar de Zweedse havenstad Strömstad. Geniet hier even van een welverdiende pauze aan het Skagerrak. U vindt hier overigens diverse camperplaatsen en campings, en een levendig centrum ,dat vooral erg populair is onder Noorse watersportliefhebbers. Met de Fjord Line-ferry vaart u vervolgens weer over de Oslofjord naar Sandefjord. Vanaf Sandefjord hoeft u nog maar een klein stukje te rijden naar het startpunt van uw reis, Langesund.

Terugreis met Fjord Line vanaf Langesund

Informatie

Beste seizoen
De periode juni tot en met september wordt van harte aanbevolen.

Lengte van de rondreis
De rondreis is ongeveer 350 kilometer lang.

Reisduur
Voor de reis rond de Oslofjord heeft u ongeveer zeven dagen nodig, de heen- en terugreis niet meegerekend.

Campings
Langs de route rond de Oslofjord vindt u voldoende campings en enkele camperplaatsen (onder andere Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Holmestrand, Oslo, Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Strömstad). Als u wilt inchecken bij een camping, heeft u de kampeerkaart ‘Camping Key Europe’ nodig.

Handige websites
www.fjordline.com
www.visitnorway.nl
www.camping.no
www.visitoslo.com
www.visitoestfold.com
www.visitvestfold.com